Oglas

Tajna savršenog sos bolonjeze – sastojak koji već imate, a ne koristite

author
N1 BiH
07. aug. 2025. 18:42
Savršen recept za pripremu savršenih špageta bolognese
Bolognese jedno od najpopularnijih jela na svijetu

Svi imamo neku verziju bolonjeze recepta – neki dodaju šampinjone, drugi paradajz iz tetrapaka, treći vino. Ipak, profesionalni kuhari se slažu: tajna bogatog, aromatičnog bolonjeze sosa leži u jednom sastojku koji mnogi preskoče – mlijeku.

Oglas

Da, mlijeko! Dodaje se prije paradajz pelata, a njegova uloga nije samo u kremastosti, već i u omekšavanju kiselosti paradajza i stvaranju složenog okusa koji “sjedne” već pri prvom zalogaju.

Sastojci:

  • 400 g mljevene junetine
  • 1 glavica luka
  • 1 mrkva
  • 1 stabljika celera (opcionalno)
  • 2 čehna bijelog luka
  • 100 ml punomasnog mlijeka
  • 200 ml pasirane rajčice
  • 100 ml crnog vina (opcionalno, ali poželjno)
  • Maslinovo ulje, so, biber, origano, bosiljak
Špagete sos recept
Špagete Bolognese sos- Canva

Priprema:

  1. Na maslinovom ulju prodinstajte sitno sjeckani luk, mrkvu i celer dok ne omekšaju.
  2. Dodajte mljeveno meso i pržite dok ne porumeni, razbijajući grudvice.
  3. Ubacite bijeli luk i nakon minute dolijte crno vino. Ostavite da ispari alkohol.
  4. Sada dolazi ključni trenutak – dodajte mlijeko i ostavite da lagano kuha 5–7 minuta. Mlijeko će neutralizirati kiseline iz mesa i paradajza, a sosu dati finiju teksturu.
  5. Dodajte pasirani paradajz, začine i ostavite da krčka barem 30 minuta, a idealno sat vremena.
  6. Po potrebi dolijevajte malo vode ili temeljca.

Zašto mlijeko?

Mlijeko razbija kiselost paradajza, omekšava meso i stvara slojevitu aromu. Talijani ovaj trik koriste stoljećima, ali mnogi ga u brzinskim verzijama preskoče.

Oglas

Najbolje se slaže s tjesteninom širokog oblika – tagliatelle ili pappardelle. Po vrhu možete naribati parmezan i dodati svježi bosiljak.

Više tema kao što je ova?

Kakvo je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare

Pratite nas na društvenim mrežama